Sisältöstrategia – Näin teet tehokasta sisältömarkkinointia

Useimmiten sisältömarkkinoinnin tavoitteena on parantaa yrityksen tunnettuutta, luoda brändimielikuvaa ja ennen kaikkea kasvattaa myyntiä. Tavoitteisiin päästään, kun sisältömarkkinointi on johdonmukaista ja tavoitteellista.

Tämä onnistuu, kun käytössä on sisältöstrategia.

sisältöstrategiaa etsimässä

Sisältöstrategia ohjaa sisältömarkkinointia ja toimii ohjenuorana kaikkeen käytännön toimintaan

Me Somalla tarkoitamme sisältöstrategialla nimenomaan sisältömarkkinointistrategiaa. Sisältöstrategiaa voidaan ajatella myös laajemmin, sillä sisältö sanana tarkoittaa kaikkia mahdollisia yrityksen sisältöjä ja niiden hallintaa, ei siis pelkästään markkinointisisältöjä.

Mikä on sisältöstrategia?

Jos strategia tuntuu sanana liirumlaarumilta ja rahanhukalta, olet luultavasti kohdannut elämässäsi aiemmin huonoja strategioita: esimerkiksi sellaisia, jotka eivät käytännössä ohjaa markkinoinnin työtä mitenkään.

On ihan totta, ettei strategiaan kannata tuhrata liikaa aikaa.

Käytännössä parhaisiin tuloksiin pitkällä tähtäimellä päästään vain, jos kaikilla markkinoinnin ja myynnin tekijöillä on yhteinen maali mielessä, yhteiset tavoitteet ylös kirjattuna, ja toimintaa ohjaa yhdessä määritetty strategia.

Etenkin pienet yritykset alkavat usein tuottaa ja jakaa sisältöjä ilman suunnitelmaa. Tässä ei ole mitään väärää: meidän mielestämme alkuvaiheessa on ihan hyvä vain tehdä jotakin sen sijaan ettei tehdä mitään.

Alkuvaiheen jälkeen markkinointia on tarpeen kuitenkin järkeistää, ja miettiä rauhassa kenelle sisältöjä tuotetaan ja miksi ja miten niin tehdään. Nämä kaikki seikat ovat osa sisältöstrategiaa. Kyse ei siis ole mistään tämän monimutkaisemmasta asiasta, vaan ihan vain sisältömarkkinoinnin järkeistämisestä.

Miten sisältöstrategia tehdään?

Kattavan sisältöstrategian, eli sisältömarkkinointistrategian, tulee sisältää ainakin seuraavat viisi vaihetta.

1 Määrittele mittaroitavat tavoitteet

Miten sisältömarkkinoinnilla tuetaan liiketoimintaa?

2 Määrittele kohderyhmät

Kenelle sisältömarkkinointia tehdään?

3 Rajaa seuraavaksi sisältömarkkinoinnin aiheita

Mikä kohderyhmää kiinnostaa? Mistä kannattaa puhua myynnin kasvattamiseksi?

4 Määrittele kanavat ja keinot

Missä puhumme ja millaisella kielellä? Minkälaisiin sisältöformaatteihin keskitytään?

5 Määrittele sisältöpolku

Kuinka lukijasta tulee kuluttaja? Millaista polkua potentiaalinen asiakas laitetaan kulkemaan?

Brändin määrittely osana sisältöstrategiaa

Kaikkien yrityksen sisältöjen tulee olla linjassa yrityksen brändin kanssa. Jos erillistä markkinointistrategiaa ei ole tehty, voidaan sisältöstrategiaan upottaa myös brändipohdintaa.

Brändin kirkastamisvaiheessa etsitään vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Millainen mielikuva yrityksestä muodostuu nyt? Markkinoinnin lisäksi myös esimerkiksi yrityksen kulttuuri vaikuttaa vahvasti mielikuvaan.

  • Millaista mielikuvaa haluaisitte luoda? Millainen brändi sopisi yrityksellenne, kiinnostaisi potentiaalisia asiakkaita ja tukisi liiketoimintaa?

  • Mikä on yrityksen arvolupaus asiakkaille?

  • Miten yritys erottautuu kilpailijoistaan?

  • Millainen on yrityksen äänensävy (tone-of-voice)? Äänensävy näkyy paitsi tekstisisällöissä, myös visuaalisessa viestinnässä. Miten äänensävyä ilmennetään?

Yrityksen brändin avainsanoja on hyvä kirjata ylös edes hieman, jotta sisällöille voidaan määrittää yhtenäinen äänensävy. Eri tyyliset markkinointisisällöt eri kanavissa luovat lukijalle sekavan kuvan yrityksestä, eikä brändi tällöin jää vahvana mieleen.

yrityksen brändi

Sisältöauditointi

Strategiointi on harvoin aivan ensimmäinen juttu, jonka tekemiseen uusi yritys ryhtyy sisältömarkkinoinnin polulle sännätessään. Tämä ei ole välttämättä huono juttu: on ihan ok ryhtyä aluksi vain tekemään.

Usein sisältöjä on siis jo tuotettu, julkaistu ja jaettu, kun strategian tekemiseen ryhdytään. Tällöin osaksi strategian tekemistä sisällytetään myös sisältöjen auditointi, jossa aiempien sisältöjen tarkoitusta, kohderyhmää ja äänensävyä tarkastellaan ja tarvittaessa muovataan strategian mukaiseksi. Sisältöauditointia kannattaa tehdä toistuvasti, osana tuotantoa.

Jokaisella sisällöllä on tarkoitus

70% yrityksistä kertoo tekevänsä sisältömarkkinointia.

Kovin moni yritys tekee sisältömarkkinointia kuitenkin vain koska ajattelee, että sitä täytyy tehdä.

Kun markkinointi pohjautuu sisältöstrategiaan, jokaisella sisällöllä on tarkoitus.

Tehokas sisältömarkkinointi ei tarkoita yrityksen nettisivuilla olevaa, täyteen tungettua blogia, jonka aiheet kattavat vähän kaikenlaista liiketoiminnan ympärillä pyöriviä aiheita.

Tehokas sisältömarkkinointi ei tarkoita määrää.

Laatua se sen sijaan tarkoittaa: sitä, että jokainen kuva sosiaalisessa mediassa, jokainen blogiartikkeli ja jokainen ladattava opas kuuluvat harkittuun kokonaisuuteen: jokainen sisältö suunnattu tietylle kohderyhmälle ja johdattelee lukijaa eteenpäin sisältöpolulla kohti ostopäätöstä.

Sosiaalinen media osana sisältöstrategiaa

Kävimme aiemmin läpi eri sisältöstrategian osasia. Neljännessä kohdassa sisältöstrategian luomista tekemiselle määritellään kanavia ja mietitään esimerkiksi sitä, kannattaako sisältömarkkinointia tehdä sosiaalisessa mediassa.

“Pakkohan siellä somessa on olla.”

Moni ajattelee sosiaalisesta mediasta juurikin näin: somessa on pakko olla, jotta yritys vaikuttaa modernilta, elinvoimaiselta ja ylipäätään pätevältä.

Tavallaan tämä on ihan totta. Jo sosiaalisessa mediassa läsnä oleminen tai olematta jättäminen määrittelee yrityksen brändiä.

Jos sosiaalisessa mediassa ollaan, kannattaa se saman tien tehdä järkevästi ja harkiten. Osana sisältöstrategiaa voidaan määritellä yritykselle myös some-strategia.

Kohdeyleisö on sosiaalisessa mediassa usein vähän erilainen kuin muissa kanavissa – some voi esimerkiksi B2B-myyntiä tekevälle yritykselle olla tärkeä kanava brändin ja tunnettuuden kasvattamiseen tai työnantajabrändin kehittämiseen, vaikka muissa kanavissa päätavoitteena olisi myynti.

Some-strategia on käytännössä vähän kuin pienimuotoinen sisältöstrategia – tavoitteet, kohderyhmät ja keinot vaan määritellään mahdollisesti hieman eri vinkkelistä.

70 % yrityksistä kertoo tekevänsä sisältömarkkinointia.

〰️〰️〰️

70 % yrityksistä kertoo tekevänsä sisältömarkkinointia. 〰️〰️〰️

5 syytä luoda yritykselle sisältöstrategia

sisaltostrategia luominen yritykselle.jpg
  1. Sisältöstrategian avulla saat yrityksellesi laadukkaampia liidejä ja asiakkaita. Tavoitat siis juuri ne tyypit, joilla on ostopotentiaalia.

  2. Sisältöstrategian avulla saat enemmän laadukkaita liidejä kuin aiemmin.

  3. Strategia auttaa kehittämään yrityksen brändiä haluttuun suuntaan ja parantamaan tunnettuutta.

  4. Sisältöstrategiaan perustuva markkinoinnin tekeminen on tehokasta ajankäyttöä. Markkinoinnin tekemisen aika kuluu niihin asioihin, jotka kasvattavat myyntiä oikeasti.

  5. Sisältömarkkinointi on halpaa. Strategia sisältömarkkinoinnin pohjana auttaa saavuttamaan asetetut tavoitteet edullisesti.

Pyydä tarjous sisältöstrategiasta.